Hvem påsto at Latinamerikanere er late?

På en støvete byggeplass i communidad El Bario er et arbeidslag i full gang med å bygge skole. Et halvferdig bygg med tre klasserom og en grunnmur til et annet bygg er det som står klart. Resten består av sand, grus og stein. Fra klokka 7.00 til 16.00, kun avbrutt av en times lunchpause, svinger de hakkene der flere bygg og en skolegård skal bli til, mens solen steker ubarmhjertig rett over.

Sammen med El Barios kvinner og menn jobber 11 norske brigadister. Svette, slitne og bleke nordmenn holder ut i 2-3 timer i denne varmeste tiden på året i El Salvador. Vi fikk fort lære at det beryktede latin-amerikanske arbeidstempo ikke gjelder på en salvadoransk arbeidsplass. Det er nordmennene som står for norsk kommunalt tempo, mens arbeidslaget hakker og spar. Sand og grus skal kjøres bort i trillebårer, og gi plass til klasserom og skolegård.

Prosjektet startet i februar med penger fra den salvadoranske regjeringen og en spansk organisasjon, Manos Unidos.

Klokka 7.30 stiller brigadistene på jobb, utstyrt med sombreros, solkrem og agua cristal. I begynnelsen var vi mer til glede enn til nytte, der vi noe klønete - mens svetten rant i strie strømmer - forsøkte oss på å hakke. Men etterhvert har vi lært, og kan skryte av å ha blandet sement uten sementblander og har blitt kløppere til å stable murstein. Vår første grunnmur er også ferdig etter mange hete og klamme timer sammen med salvadoranerne.

Arbeidslaget består av El Jefe, som heter Tonjo og er fast ansatt og 10 andre som jobber etter dugnadsprinsippet. Hver familie stiller med en person, vanligvis menn, men vi norske kvinner er ikke de eneste feminine innslag på arbeidsplassen. Familier med flere sønner kan også jobbe for enslige mødre som vanskelig kan gå fra barna halve dagen.

Hvert arbeidslag jobber i 10 dager, og får 42 colones (ca. 35 norske kroner = halv dagslønn) hver dag. I allefall så lenge pengene rekker.

Dessverre får vi neppe se det ferdige resultatet. Men i juni, i følge president Elias, skal skolen stå ferdig og El Barios mange barn og unge får en ny skole å boltre seg på.

-Bitte-